top of page

Workshop Ethiopische
koffie-ceremonie 

Tijdens een Ethiopische koffieceremonie brengen de gasten veel tijd met elkaar door. Zo ontstaat er ruimte om met elkaar vreugde en verdriet te delen.

 

Een Ethiopische koffie-ceremonie is meer een “coffee to stay” en wil zeggen dat we in in alle rust samen koffiedrinken en met elkaar praten.

U kunt de koffieceremonie in vereenvoudigde vorm zelf uitproberen in 10 stappen.

 

Stap 1: laat eerst een schaal met rauwe koffiebonen rondgaan, zodat alle gasten kunnen zien hoe ongebrande Ethiopische organische koffiebonen er oorspronkelijk uit zien.

 

Stap 2: vervolgens wordt de koffie gewassen en gebrand tot deze bruin is, maar wees zorgvuldig aan laat de koffie niet verbranden terwijl je hem rond laat gaan in de brander.

 

Stap 3: vers gebrande koffiebonen ruiken zeer sterk, net zoals versgemalen koffie een krachtig aroma verspreid en altijd geldt neem de tijd!

 

Stap 4: maal vervolgens de gebrande koffie

 

Stap 5: vul dan de Jelena, een porseleinen koffiekan, met ruim water en de versgemalen koffie en laat het op een rustig vuur koken.

 

Stap 6: ontsteek dan een paar een paar kooltjes en strooi een wat wierook op. Met de geur van de wierook wordt de ceremonie extra feestelijk.

 

Stap 7: deel wat versnaperingen uit aan je gasten, in de vorm van bijvoorbeeld wat popcorn of cakejes.

 

Stap 8: schenk de koffie in één vloeiende beweging in de kopjes. Dit is een typische handeling bij de ceremonie. Gebruik bij voorkeur een porseleinen koffiepot met een lange en deel dan de gevulde koffiekopjes uit aan je gasten. Tip: proef het eerst de koffie zonder suiker of melk omdat deze vol aroma en smaken zit.

 

Stap 9: Bij een Ethiopische koffieceremonie drinkt men gewoonlijk 3 kleine porceleine espressokopjes. Het eerste kopje met de sterkste koffie is voor de gezondheid en gewoon voor de lekkere smaak. Drink het bewust en met smaak.

Het tweede kopje benadrukt het sociale karakter van de koffieceremonie. Nu is het tijd om met elkaar spreken over van alles en nog wat, over goede of slechte tijden. 

De derde kopje zal het huis en de aanwezigen een zegen brengen. Drinkt u ook dit kopje  in alle rust.

 

Stap 10: nu is het moment aangebroken om elkaar goede wensen over te brengen en de ceremonie af te sluiten met een zegenbede.

Koffieceremonie.jpg
bottom of page