top of page

Haimanot Belay

Biografie

‘Mijn inspiratie is Elisabeth Keesing, een Joodse vrouw van negentig jaar die het concentratiekamp overleefde. Ze bleef schrijven en geloven in haar verhaal. Ik werkte voor haar en zij geloofde ook in mij. Waar je ook vandaan komt, welke taal je ook spreekt, je kan elkaar altijd helpen.’

Habesha Spirit is de onderneming van de uit Ethiopië afkomstige Haimanot Belay (1968). Ze versterkt sinds haar komst naar Nederland (1994) onze samenleving, eerst als vrijwilliger en sleutelpersoon later als expert en voorlichter. In die capaciteit is ze werkzaam geweest als Intercultureel Projectmedewerker bij GGD Den Haag, Gezondheids en Opvoedingsvoorlichter bij GG & GD Utrecht en als Veldwerker bij Stiching BMP.

Haimanot studeerde sociologie, heeft een achtergrond als bibliothecaresse en werkte in die hoedanigheid in Ethiopië maar ook voor het Prins Claus Fonds. In Nederland heeft ze diverse cursussen, trainingen en opleidingen gevolgd. Zoals de Bissmiss School van PEP Den Haag en Oral History van Ongekend Bijzonder.

Haimanot is leergierig en sociaal. Ze spreekt Nederlands, Engels en Amhaars. Ze is niet alleen een inspirerend rolmodel door haar actieve participatie en inzet, maar ze weet vraagstukken te duiden, geeft culturele inzichten en helpt velen weer op weg.

Erkenningen

  • In 2020 is Haimanot Belay benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar werk de afgelopen vijfentwintig jaar op diverse terreinen.

  • In 2012 won ze de Haagse Kartiniprijs Emancipatieprijs (én publieksprijs) voor voor haar werk voor de Ethiopische gemeenschap en voor het organiseren van interculturele activiteiten en uitwisselingen.

  • In 2012 ontving ze de Haagse Stadsspeld onderscheiding gemeente Den Haag voor haar vrijwilligerswerk vanuit Stichting Gobez.

  • In 2008 bereikte ze als genomineerde de derde plek voor de Zami Award van Stichting Zami. Thema was migranten, zwarte vrouwen met vallen en opstaan.

WhatsApp Image 2021-03-18 at 14.44.57.jp

2020 | Ontvangen van de onderscheiding 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau' (Foto: Barbara Koppe)

Haimanot-Belay-met-Maxima-handschudden_e

2012 | Uitreiking certificaat 'vrouwelijke ambitie' van de Bissmiss School door koningin Maxima (Foto: Fleur Beemster)

Referenties

"Mevrouw Belay weet wat er leeft en speelt in wijken en buurten. Ze is in staat om mensen te motiveren en zelf met ideeën en oplossingen te komen."

- Saskia Moerbeek

Directeur Stichting BMP

"Mevrouw Belay is als voorlichter breed inzetbaar omdat ze in veel onderwerpen thuis is. Door haar enthousiasme, nieuwsgierigheid en eigen culturele achtergrond kan ze zich goed inleven in andere culturen.

Ze is een fantastisch rolmodel."

- Babs van Buuren

Stichting Welzijn Oud & Jong

"Haimanot is een deskundig ambassadrice voor de Ethiopische cultuur.”

- Margriet Tenhove

Regiomanager Vluchtelingenwerk

Den Haag

bottom of page